У них був Фаберже, в Україні – Анатолій Бойко. Яйце як витвір мистецтва ViaRegiaUkraine
анатолій бойко волинський фаберже

У них був Фаберже, в Україні – Анатолій Бойко. Яйце як витвір мистецтва

категорія: Ремеслаавтор: Андрій Герасимчук

Як колишній військовий з Володимира-Волинського Анатолій Бойко створив новий унікальний мистецький напрямок, став рекордсменом України, отримав акредитацію Книги рекордів Гіннеса та чому відхилив дуже заманливу пропозицію переїхати за кордон

З Анатолієм ми познайомились під час першої експедиції Via Regia Ukraine в серпні 2020 року, перебуваючи в древньому місті Володимир-Волинському. Наша зустріч була спонтанна – в мене був лише номер телефону «Волинського Фаберже» (як ми потім дізналися, він не любить, коли його так називають:) та не впевненість, що не забракне часу на зустріч. Але все вийшло!

Разом з відомим фотохудожником і членом експедиції Олександром Харватом і місцевим краєзнавцем (а тепер вже народним депутатом:) Олександром Стемковським ми зустрілися з відомим володимирчанином у його мистецькій студії

По факту це дві невеликі кімнати, які Анатолію Бойко виділила місцева влада в приміщенні початку минулого століття. В одній із кімнат митець експонує свої вироби, інша – майстерня, де народжуються шедеври. За екскурсію грошей не бере

Анатолій Бойко за роботою


Його роботи порівнюють з витворами ювеліра Фаберже, єдина відмінність – матеріал, з яким працює майстер

Більше, ніж із двох сотень його шедеврів немає однакових робіт, кожен його витвір – унікальний та існує в одиничному екземплярі

Техніка розпису металом (ковки сріблом) з інкрустацією коштовним камінням по яєчній шкаралупі являється унікальною й досі невідомою в жодній країні. Автором і винахідником цієї технології є Анатолій Бойко з Володимир-Волинського

Творчість волинського майстра визнали світовим надбанням людства

Анатолій не лише оздоблює шкаралупу – у своїх роботах також використовує техніку витяжки яєчної шкаралупи, а це доволі довготривалий процес. Завдяки цій техніці шкаралупу висотою в 9 сантиметрів розтягує в 11 разів

Досліджуючи його роботу можна сміло сказати, що це новий мистецький напрямок, в основі якого лежить давня традиція наших предків – прикрашання яєчної шкарлупи

Існує чотири види розписаних яєць – крапанка, дряпанка, крашанка та писанка. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов’язано безліч легенд, повір’їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів. Писанка – яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. В уявленнях багатьох народів яйце втілювало джерело життя і центр всього всесвіту. Дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних малюнків. Перші знахідки розписаної шкарлупи на теренах України датуються IV століттям до нашої ери.

Багато спроб було не вдалих. Майже 3 роки я експериментував

Для того, щоб віднайти техніку витягування яєчної шкарлупи майстер мав вивчити все про метал: які властивості він повинен мати, про його пружність – щоб не порвало шкарлупу при прорізці. І за 11 років Анатолій Бойко таки дійшов до цієї технології, що дозволяє витягувати яєчну шкарлупу більше, ніж у 10 разів.

Багато людей не вірили, що таке можливо, доки я не дав одне яйце на розбір на експертизу – експерти переконалися по хімічному складу, що це є дійсно яєчна шкарлупа і що вона витягнута. Після чого я вже був рекордсменом України, до того рекорд фіксувався у Верховній Раді України

З тих пір протягом 5 років не було ні однієї заявки, жодного майстра, хто хотів би побити мій рекорд. І Національний реєстр рекордів України звернувся в Книгу рекордів Гіннеса. Там також відразу не вірили і не хотіли вірити в такі дива, поки не запросили канал «ВВС», який зняв відеоролик про роботу майстра: як і що він робить, в якій послідовності… а також українська сторона їм вислали докази .

Таким чином, іноземні експерти отримали необхідну доказову базу і в Книзі рекордів Гіннеса визнали, що дійсно це рекорд, що такої техніки не існує і ця техніка унікальна

17 липня 2020 року саме під час під час відкриття ювілейної виставки авторських робіт Анатолія Бойка приїхали українські представники Національного Реєстру Рекордів і вручили автору іменний сертифікат про це світове досягнення в номінації «Перша авторська колекція експонатів з яєчної шкаралупи, інкрустованої металом». Дійство відбулось в культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського – йдеться на сайті Володимира-Волинського.


Чи буде кому перейняти майстерність та продовжити справу?

Зараз я на цьому не зупиняюся, експериментую, думаю як щось нове придумати, щось новітніше. Ну і також стараюсь залишати після себе слід – не лише у своїй колекції, але й в учнях. 2 учня я уже випустив, бо треба вчити кожного індивідуально, до кожної людини потрібен індивідуальний підхід, тому, що в кожного своє бачення, своя техніка, своя мотивація

Зараз в мене 5 студентів в Педагогічного коледжі, які працюють по народних промислах – вже 2-й і 3-й курс. Дівчатка здібні, у них дуже добре все получається, директор педколеджу закупив весь необхідній інструмент. Ну я думаю через 2 роки я їх випущу, вже будуть гідні послідовники

Анатолій впевнений, що коли учні перевершать свого вчителя, який починав справу з нуля, значить, усе складеться так, як потрібно. Саме тому він не бере грошей зі своїх учнів і є дійсно патріотом своєї країни

Прийде пора, як-то кажуть, – воно піде в люди. Бо в мене хотіли мою технологію (довідатися), щоб я переїхав. Я кажу: «Ні, з України воно не вийде. Це є надбання України, що я винайшов. Я – українець, патріот своєї країни. Воно з України нікуди не піде, хай воно буде українським» – сказав якось Анатолій Бойко журналістам проєкту Ukraїner

Це вже не народна творчість, це сучасне мистецтво!

За винахід особливої техніки витягування яйця Всесвітня асоціація художників, що працюють з яєчною шкаралупою (World Egg Artists Association), видала Анатолію сертифікат.

Також Анатолій отримав запрошення від Всесвітньої спілки художників, а от Національна спілка художників України віднесла його творчість до народної – скаржиться майстер

Але це вже не народна творчість, це сучасне мистецтво! Через що в Українську (спілку – прим.) я не можу попасти, але зато мене запросили у Всесвітню спілку.

Це те саме, що я говорив про реєстри лозоплетіння: соломоплетіння є, а очеретоплетіння немає в реєстрі народного мистецтва. Цого ще треба довести і доказати, що це реальність і написати методичку, чуть лі не дисертацію написати – тоді вона появиться в народних промислах

Цей чоловік має яйця!:)

Анатолій Бойко працює не лише з курячими, гусячими чи страусиними, але й з мініатюрними перепелиними яйцями.

Його улюблена робота – це гусяче яйце, яке відкривається, а всередині нього куряче яйце. Воно так само зроблене системою шкатулки і теж відкривається. Всередині знаходиться перепелине яйце – воно оброблене стразами Сваровскі та металом. А вже всередині маленького перепилиного яйця знаходиться іконка Божої Матері.

За 11 років роботи навіть важко порахувати точну кількість виробів, яку майстер виготовив за весь цей час, адже роботи Анатолія купують не тільки заможні люди, а й світові музеї. Митець хоче стати рекордсменом книги Гіннеса — вже подав заявку, однак щоб офіційно засвідчити цей рекорд, необхідно сплатити більше 10 тис. доларів за реєстрацію, тому Анатолій каже, що це бажання для нього недосяжне.

Але не дивлячись на це його експонуються в Німеччині, Італії, Греції, Великій Британії, Франції, США, Канаді, Туреччині і навіть в Південній Кореї, Японії та Ірані.

Та головна гордість майстра яйця на релігійну тематику, що мають досить символічне значення для православних християн

Ще кілька цікавих фактів про «Волинського Фаберже»:

  • Анатолій Бойко – рекордсмен світу та претендент до книги Гіннеса
  • У своїх роботах майстер використовує страусині, гусячі, перепелині та курячі яйця та поєднує важкопоєднувані елементи: шкарлупа яйця, камінь, метал
  • Техніку ковки сріблом по яєчній шкаралупі Анатолій Бойко винайшов сам і їй немає аналогів у світі
  • Метал фіксується на спеціальні смоли, які кристалізуються і виглядають буквально як скло
  • У 2017 році Указом Президента України йому присвоєно звання заслуженого майстра народної творчості України
  • Одним із перших інкрустованих яєць в Анатолія придбав народний депутат України Нестор Шуфрич
  • Ціни на вироби Анатолія Бойка стартують від 1000 грн. Проте, ті роботи, які не можна повторити, він не продає
  • Робота над одним яйцем забирає від кількох тижнів до півроку
  • Він ніколи не робить ескізів, а просто сідає і творить. А далі, в результаті захопливого процесу творяться дива

А в лютому 2021 року Анатолій спочатку побив особистий рекорд та наблизився до світового по кількості отворів на гусячому яйці – їх було 11 260. Але майстер не зупинився на цьому і продовжив наполегливо працювати та робити нові спроби. Як результат кропіткої праці його наступний рекорд вразив усіх: Бойко просвердлив 25 345 отворів (а це в 1 кв. см. 565 отворів) та відіслав експертам

Ця робота буде претендувати на світовий рекорд – написав майстер на свїй сторінці у фейсбук

За підрахунками Анатолія, максимальна кількість щілин на гусячому яйці, яку можна зробити – 35 тисяч, і він вже невпинно працює над цією кількістю.

Далі буде…