Святогірський Успенський Зимненський монастир, Зимне - ViaRegiaUkraine

Святогірський Успенський Зимненський монастир, Зимне

Рейтинг
3.7
Натисніть, щоб оцінити
Про місце

Святогірський Успенський Зимненський ставропігійний жіночий монастир – давній український монастир ченців східного обряду, розташований у с. Зимне Володимир-Волинського району. Пам’ятка містобудування та архітектури національного значення. Раніше монастир був чоловічий, спочатку православний, згодом унійний, а з XIX ст. і донині – жіночий. Головна святиня монастиря – чудотворна Зимненська ікона Божої Матері.

Обитель одна з найдавніших в Україні – вчені припускають, що єпархію у місті Володимирі-Волинському заклав Володимир Святославич, а монастир постав у 992 – 993 роках. Сам святий рівноапостольний князь Володимир ревно молився у цих краях. У Зимненському монастирі проживали перші волинські святі – Стефан і Амфілохий, що були тут єпископами (їх мощі зберігаються у підземеллях храму). Побував тут і преподобний Нестор-літописець, який 1097 року був у Володимирі «смотренія раді училищ і постановленія учителя».

У XV столітті навколо всього комплексу монастиря були зведені стіни фортеці з вежами, закладено будівництво храму Успіння Пресвятої Богородиці, а в 1566 році син вельможі Федора Чарторийського, який на той момент був власником цих земель, відлив для храму дзвін, що зберігся до наших днів. У центрі подвір’я, ймовірно, існувала триярусна дзвіниця – її фундаменти були знайдені під час археологічних розвідок.

У період Першої світової війни у храм влучили три снаряди, але жоден із них не розірвався, і споруда залишилась неушкодженою. По закінченню Другої мвітової війни сталінський режим остаточно ліквідував «осередок мракобісся» – чернече життя припинилось, а в монастирських стінах запрацювала колгоспна тракторна бригада. Відродження відбулося в кінці XIX століття. 1990 року була відслужена молебень на зруйнованому погості та освячені стіни. Наступного року в Зимне прибули перші насельниці. 1995 року до обителі повернулася чудотворна ікона.

Нині до монастирського комплексу входять: Успенський собор, Свято-Троїцький храм, Церква Іуліанії, печери (де знаходиться храм святого Варлаама). Печерний комплекс має три підземні вулиці-коридори та підземний храм. Загальна довжина печерних ходів – 70 метрів. Глибина печер – близько 6 метрів.

До Зимненського монастиря щороку навідуються тисячі туристів, тому при храмі діє паломницький комплекс, який містить пекарню, готель, іконну лавку. Для всіх охочих черниці проводять екскурсії

Показати більше
44752 Україна, Волинська обл., Володимир-Волинський р-н, с. Зимне (на авто можна доїхати трасою Н22 або Р15)
50.8011368, 24.3268451
МІСЦЯ ПОБЛИЗУ
Цікаві місця
ДОТ часів Другої світової війни, Устилуг
Церкви, костели, монастирі
Церква Святого Василія (XIII-XIV ст.)
Церкви, костели, монастирі
Успенський кафедральний собор (1156-1160 рр.)
Церкви, костели, монастирі
Кафедральний Собор Різдва Христового XVIII ст.
Меморіальний комплекс
Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»
Пам’ятник
П’ятницька брама
Архітектурні будівлі
Будинок василіанської аптеки
Архітектурні будівлі
Будинок школи Тора-Талмуд (XIX ст.)
Музеї
Володимир-Волинський історичний музей
Цікаві місця
Будинок першої стрілецької сірожупанної дивізії
Архітектурні будівлі
Будинок чоловічої гімназії (червона школа)
Архітектурні будівлі
Капуцинські мури
Відкрити карту
Закрити карту