Культурний барбакан (Татарська вежа) - ViaRegiaUkraine

Культурний барбакан (Татарська вежа)

Рейтинг
5
Натисніть, щоб оцінити
Про місце

Барбакан (barbecana (лат.) – зовнішнє укріплення) – елемент пізньосередньовічної фортифікації, призначений для захисту підступів до міської брами. Такий тип споруди відомий з Пізнього Середньовіччя. В Україні збереглося всього три барбакани: два в Острозі та один в м. Дубно.

Татарська вежа побудована в XVI ст. та до XVIII ст. виконувала оборонну функцію, а також була в’їзною брамою до Острога зі сторони Корця та Новоград-Волинська. Після втрати свого призначення, частину будівлі розібрали на будівельний матеріал, а сама вежа довгі роки була занедбана і залишалася поза увагою туристів.

У 2018 році Міністерство культури провело конкурс «Малі міста – великі враження». Участь взяло 158 проектів, серед них обрали 8 переможців, до числа яких увійшов проект «Культурний Барбакан», який мав на меті відновлення пам’ятки та створення культурного простору. На місці зруйнованої стіни встановлена металева конструкція. Поєднання стін з каменю-пісковику, побудованих найімовірніше в кінці XV – на початку XVI століття, та сучасної металевої конструкції, зведеної на початку ХХІ століття, надає особливого лоску відродженій Татарській вежі. Нині, це особливий творчий простір, який збирає мешканців та гостей Острога на культурно-мистецькі заходи.

Показати більше
вулиця Татарська, 66, Острог, Рівненська область, 35800
50.3305511, 26.5255344
МІСЦЯ ПОБЛИЗУ
Архітектурні будівлі
Заславська брама, Межиріч
Архітектурні будівлі
Піч Януша, Межиріч
Цікаві місця
Підземелля монастирського костелу в Острозі
Церкви, костели, монастирі
Костел Успіння Діви Марії
Церкви, костели, монастирі
Межиріцький монастир
Церкви, костели, монастирі
Дзвіниця церкви Богоявлення Господнього
Церкви, костели, монастирі
Церква Богоявлення Господнього
Архітектурні будівлі
Будинок Маршада
Архітектурні будівлі
Будинок Шейненберга
Церкви, костели, монастирі
Синагога
Музеї
Музей книги і друкарства
Музеї
Острозька академія
Відкрити карту
Закрити карту