Церква Богоявлення Господнього - ViaRegiaUkraine

Церква Богоявлення Господнього

Рейтинг
5
Натисніть, щоб оцінити
Про місце

Центральне місце в ансамблі споруд Замкової гори посідає Церква Богоявлення Господнього. Дослідники датують храм сер. XV – першою пол. XVI ст., та на північній стіні храму, яка завтовшки майже 3 м, зберігся напис з датою «1521 р.». Найімовірніше, це рік закладення мурованого храму на Замковій горі Великим гетьманом литовським Костянтином Івановичем Острозьким.

Північна стіна Богоявленської церкви була включена у систему замкового муру, вона й донині має бійниці, які відвідувачі можуть побачити, обійшовши храм по колу. Богоявленська церква також виконувала роль архіву, бібліотеки, а головне, – родинної усипальниці князівського роду Острозьких. У криптах храму поховані: ймовірно, Василь Красний Острозький; Гальшка Острозька (1582 р.); Олександр Острозький (1604 р.) та його батько Василь Костянтин Острозький (1608 р.).

Після трагічних подій в Пасхальні дні 1636 р., коли повстання православних острозьких міщан було жорстоко придушене Анною Алоїзою Ходкевич, Замкова церква була зачинена. Майже 300 років вона невпинно руйнувалася, реконструкція храму розпочалася лише в кінці ХІХ століття. Щоправда, від будівлі вціліла лише північна стіна, а решта були розібрані до фундаменту. На ньому й звели новий цегляний храм зі збереженням об’ємно-просторового рішення та структури плану попередньої церкви. Елементи архітектурного декору з тесаного каменю увійшли в Богоявленський собор у вигляді вставок. З початку 1990-х років храм переданий заповідником у користування місцевій громаді Української Православної Церкви.

Показати більше
вул. Академічна, 5, Острог, Рівненська область, 35800
50.3266293, 26.5212855
МІСЦЯ ПОБЛИЗУ
Архітектурні будівлі
Заславська брама, Межиріч
Архітектурні будівлі
Піч Януша, Межиріч
Цікаві місця
Підземелля монастирського костелу в Острозі
Церкви, костели, монастирі
Костел Успіння Діви Марії
Церкви, костели, монастирі
Межиріцький монастир
Церкви, костели, монастирі
Дзвіниця церкви Богоявлення Господнього
Архітектурні будівлі
Будинок Маршада
Архітектурні будівлі
Будинок Шейненберга
Церкви, костели, монастирі
Синагога
Фортеці, замки, палаци
Культурний барбакан (Татарська вежа)
Музеї
Музей книги і друкарства
Музеї
Острозька академія
Відкрити карту
Закрити карту