Кафедральний Собор Різдва Христового XVIII ст. - ViaRegiaUkraine

Кафедральний Собор Різдва Христового XVIII ст.

Рейтинг
Натисніть, щоб оцінити
Про місце

У XVIII ст. польська шляхтянка Ядвіга Загоровська організувала у Володимирі єзуїтську місію і було вирішено будувати костел. У 1755 р. за фінансової підтримки старости Гната Садовського і його дружини розпочалося будівництво храму. Воно тривало 15 років. У 1770 р. костел освятили під титулом «Серця Ісусового». У 1783 р. храм перейшов до василіан і став називатися собором Різдва Христового. Василіани збудували двохповерхові келії, де діяли школа та лікарня для бідних, також вони заснували першу в місті аптеку.

У XVIII ст. при монастирі діяв володимирський колегіум – один з найбільших освітніх закладів того часу. Колегіум мав 7 класів, нараховував 7 професорів і 380 студентів (в основному діти шляхти і духовенства). Найвідомішими вихованцями закладу були – уродженець Володимира, доктор філософії Вільнюського університету, винахідник електрофорезу Стефан Стубелевич та філософ, богослов, письменник-гуманіст, громадський і церковний діяч, радник царя Петра І Феофан Прокопович.

У 1840 р. собор і монастир стають православними, і тут розташовується єпископська кафедра (з 1891 р.). У міжвоєнний період, за часів Польщі, собор знову належав католикам і був перейменований на костел Послання Апостолів.

З огляду на стиль архітектури, собор є пам`яткою у стилі пізнього бароко. Стіни собору були декоровані фресками, які не збереглися.

До архітектурного комплексу храму, котрий складається з верхньої церкви, східної церкви Св. Андрія, та підземної церкви святої Покрови з криптою (поховання під вівтарем), входить також жіночий  монастир Різдва Христового з церквою Успіння Пресвятої Богородиці. Інтер`єр собору Різдва Христового був відновлений в 1990-х роках завдяки підтримки прихожан. Іконостас складається з трьох ярусів. Богослужіння проводяться українською мовою

Показати більше
м. Володимир-Волинський вул. Миколаївська,20
50.8493373, 24.3224642
МІСЦЯ ПОБЛИЗУ
Церкви, костели, монастирі
Святогірський Успенський Зимненський монастир, Зимне
Цікаві місця
ДОТ часів Другої світової війни, Устилуг
Церкви, костели, монастирі
Церква Святого Василія (XIII-XIV ст.)
Церкви, костели, монастирі
Успенський кафедральний собор (1156-1160 рр.)
Меморіальний комплекс
Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»
Пам’ятник
П’ятницька брама
Архітектурні будівлі
Будинок василіанської аптеки
Архітектурні будівлі
Будинок школи Тора-Талмуд (XIX ст.)
Музеї
Володимир-Волинський історичний музей
Цікаві місця
Будинок першої стрілецької сірожупанної дивізії
Архітектурні будівлі
Будинок чоловічої гімназії (червона школа)
Архітектурні будівлі
Капуцинські мури
Відкрити карту
Закрити карту